Ağız içi hareketli apareyler, sabit apareylerden farklı olarak istenildiği zaman takılıp çıkarılan ve özellikle erken dönem tedavilerde kullanılan ağız içi apareyler arasındadır. Yer tutucular, pekiştirme apareyleri, çene genişletici apareyler ya da alışkanlık kırıcı apareyler hareketli ortodontik aparey sınıfına girer. Genellikle çene bozukluklarının tedavisinde kullanılan hareketli aparey çeşitleri arasından bazıları hem alt hem de üst çeneye oturur ve tek gövdeli yapılır. Ağız içi hareketli apareyler, üzerlerine konulan yaylar ve vidalar ile dişleri düzeltirken hastaya da dilediği zaman apareyi çıkarma avantajı tanır. Ağız içi aparey, hekiminiz tarafından tasarlanır ve kısa zamanda en etkin tedavi sağlaması amacıyla kullanılır.
Ağız İçi Hareketli Apareyler Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Alt üst diş kavislerinin anormallikleri olan kişilere
- Dengesiz yüz ve çene yapısı olan kişilere
- Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının bozukluğu olanlara
- Önde konumlanmış dişleri olanlara
- Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara
- Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara
- Genel ortodontik sıkıntılara sahip kişilere
Ağız İçi Hareketli Apareyler
Monoblok
Alt çenenin geride olduğu veya çene kayıklığı bulunan hastalara uygulanan, tek parça halinde iki çeneyi kavrayan apareylerdir.
Twin Blok
Alt çenenin geride olduğu hastalarda, alt çenenin öne alınması amacıyla kullanılan ve iki parçadan oluşan bir apareydir.
Damaklık
Sabit ve çıkarılabilir damaklıklar, damak darlığı ya da dişlerin üst üste binmesi durumunda damağı genişletmek için kullanılır.
Ağız İçi Hareketli Apareyler Nasıl Uygulanır?
Ağız içi hareketli aparey uygulamaları ilk olarak erken dönemdeki çene gerilikleri ve yanlış konumlanmayı gidermek için yapılır. Tam tanımlama sağlayan bazı durumlarda alt veya üst çene açık şekilde problemlidir çünkü pozisyonu, boyutu ve maloklüzyonu tamamen çene uyumsuzluğuna bağlıdır. Ağız içi apareyler hekim muayenesinden sonra belirlenir. Ağızın içinde kullanılacak olan braketler ve plaklar ile tedavi süreci başlar.
Hareketli apareyler arasında çene şeklini değiştirmek için kullanılan apareylerin süresi hekim öngörüsü ile belirlenir. Aynı zamanda ortodontik tedavi bittikten sonra da mevcut durumun korunması için pekiştirme apareyi kullanılır. Lingual retainer adı verilen hareketli pekiştirme apareyi sıklıkla alt çeneye yapılır. Ağız içi hareketli aparey uygulamaları her kişi için farklı şekilde uygulanacağı için hekiminizin ilk muayenede tedavi yöntemini ve planını belirlemesi gerekir.
Ağız dışı aparey kullanımı, doktor tarafından hastanın problemine göre seçilirken uygulama şekli ve süresi de kişinin durumuna göre değişecektir.
Ağız İçi Hareketli Apareylerin Avantajları
Ağız içi hareketli apareyler, özellikle çene geriliği olan çocuklar için geç kalınmadan uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Ağız içi hareketli apareyler, ortodonti tedavi sürecine hızlı ve olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Ağız içi hareketli apareyler:
- Doğru yaşta ve doğru şekilde kullanıldığında ekonomik bir çözümdür.
- Çocuk hareketli apareyleri takıp çıkarabildiği için ağız içi hijyen sağlanması zor olmamaktadır.
- Basit ortodontik bozuklukları hızla çözebilirler.
- Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
- Darbelere ve sert yiyeceklere dayanıklı olan apareylerdir.
- Tedavi sürecini en iyi şekilde gözlemleyebilme şansı doğmaktadır.
Hareketli ortodontik apareyler, çocuklarının çene ve diş problemlerini çözmek isteyen ailelerin en çok tercih ettiği diş apareyi olarak ileri yaşlardaki ortodonti sorunlarının önüne geçmektedir.
Ağız İçi Hareketli Apareylerin Dezavantajları
Hareketli aparey kullanımı oldukça kolay olsa da her ortodontik tedavide olduğu gibi hasta için birkaç dezavantaja sahiptir. Apareylerde kırılma, kopma veya ağza yapışan düzeneklerde çıkma gibi durumlar görülebilir. Aynı zamanda apareylerin takıp çıkarılması sırasında kontrolsüz davranılması dişlere zarar verebilir. Bunun dışında ağız içi hareketli apareyler herhangi bir sıkıntı yaratmamaktadır. Aksine sabit apareylere göre dilediğiniz an takma ve çıkarma avantajı sunmaktadır. Yine de doktor önerileri dahilinde kullanılması, sert ve katı yiyeceklerden uzak durulması ağız sağlığınız ve apareyleri kullanım süreniz açısından faydalı olacaktır.
Ağız İçi Apareyler Tedavi Sık Sorulan Sorular
Ağız içi hareketli apareyler pahalı mıdır?
Hareketli aparey fiyatları, tedavinin süresine ve kullanılacak aparey sayısına, hekimin belirlediği diğer tedavi yöntemlerine göre değişiklik gösterebilir. Aparey fiyatları, ağız içi apareylerin kişiye özel tasarlanmasıyla da farklılaşacaktır. Hekimimizin muayenesi sonrasında tel ve plak tasarımı ile apareylerin şekli belirlenirken ücretler hakkında da bilgi verilecektir.
Apareyler ne kadar zamanda yenilenmelidir?
Ağız içi hareketli aparey kullananlar doktorun öngördüğü süreye göre apareylerini yenileyebilirler. Vida içeren ve çocuklarda üst çene darlığının tedavisini sağlayan apareyler 3-6 ayda yenilenmeli iken pekiştirici apareyler 9-10 ay süresince kullanılabilirler. Hareketli ortodontik apareyler tedavi kapsamına göre yenilenirler.
Ağız içi hareketli apareyler ile kolay yemek yenir mi?
Ağız içi hareketli apareylerin takılıp çıkarılması gibi bir avantajı olduğu için rahatlıkla yemek yiyebilirsiniz. Yine de sabit apareylerde olduğu gibi sert, yapışkan yiyeceklerden ve gazlı içeceklerden uzak durmanızda yarar var. Hekiminizin önerilerini dinlediğiniz taktirde ağız içi apareyler ile kolaylıkla yemek yiyeceksiniz.
Ağız içi hareketli apareyler acıtır mı?
Ağız içi hareketli apareyler takıldığında diğer tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi ilk haftalarda ağrı veya hafif sızı hissedilebilir. Bu süre sonunda ağzınız ve dişleriniz tellere adapte olacağı için herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Dilediğiniz zaman çıkarabileceğiniz apareylerde ise ağrı sızı durumlarında apareyleri çıkararak rahatlayabilirsiniz.
Ağız içi hareketli apareyler nasıl temizlenir?
Ağız içi hareketli apareyler temizlenirken oldukça rahat edersiniz. Çıkarılabilir apareyler sayesinde ağız içi ve aparey hijyenini sağlayabilirsiniz. Düzenli diş temizliğine ve dişlerin arasında yiyecek artıkları kalmamasına özen göstermelisiniz. Kullanılan apareye göre temizlik şekli değişkenlik gösterebilir.