Ağız içi sabit apareyler, klasik diş teli tedavisinde en sık kullanılan apareylerdir. Özellikle genç hastalarda kullanılan ağız içi sabit apareyler, metal braketler olarak da bilinir. Diş yüzeyine yapıştırılan ve tedavi boyunca çıkarılmayan ağız içi sabit apareyler, diş ve çene yapınız uygunsa hekiminiz tarafından kullanılabilecek bir tedavi yöntemidir. Dişin dış yüzeyine ya da iç yüzeyine yerleştirilen sabit apareyler, dil hareketlerini kısıtlamamakta ve konuşmayı olumsuz yönde etkilememektedirler. Ortodontik kuvvetin dişe iletilmesini sağlayan ağız içi sabit apareyler her yaştan kişide rahatlıkla kullanılabilmektedir. Estetik kaygısı olanlar ve sürekli insanlarla iletişim halindekiler için ağız içi apareyler görünmez denilen şeffaf aparey tasarımlarla daha kolay kullanılabilirler.
Ağız İçi Sabit Apareyler Kimlere Uygulanır?
- Alt üst diş kavislerinin anormallikleri olan kişilere
- Dengesiz yüz ve çene yapısı olan kişilere
- Çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının bozukluğu olanlara
- Önde konumlanmış dişleri olanlara
- Diş kayıpları ve kırılmaları olanlara
- Çapraşık, yanlış yerde konumlanmış dişleri olanlara
- Genel ortodontik sıkıntılara sahip kişilere ağız içi apareyler uygulanır.
Forsus Fatigu
Aktif elemanı yay olan sabit fonksiyonel apareydir. Alt ve üst arkta bulunan teller vasıtasıyla uygulanır.
Herbest
Piston sisteminden oluşan rijit bir apareydir. Dişlerin kronlanmasıyla ağız içinde rahatlıkla uygulanır.
Jasper Jumper
Esnek yaydan oluşan bir sabit fonksiyonel apareydir. Alt çeneyi ileri almak için kullanılırlar.
Hızlı Genişletme Apareyi
Ortodontide üst çeneyi iskeletsel anlamda genişletmek için özellikle 9 – 15 yaşları arasında kullanılırlar.
Mini Vida
Mini vidalar, çapraşık dişleri hareket ettirmek ya da kaybolan dişlerin yerine yenilerini yerleştirmek için kullanılan vidalardır.
Lingual Retainer (LR)
Dişlerin arkasına yapıştırılan sabit tellerdir. Estetik kaygısı olan hastaların en çok tercih ettiği tellerdir.
Ağız İçi Sabit Apareyler Nasıl Uygulanır?
Ağız içi sabit aparey uygulamaları ilk olarak hekim muayenesinden sonra hangi apareyin kullanıldığına göre değişir. Hekiminiz ağız ve çene yapısına göre kullanılacak sabit apareyi belirledikten sonra seçenekleri size sunacaktır. Dişlerin yüzeyine ve arkasına yapıştırılan braketler, metal ve seramik olarak belirlenebilirken beklentileriniz ve günlük yaşamınıza uygun braketler seçilir. Tedavi süresince ağızda kalacak olan sabit aparey seçimi oldukça önemlidir.
Sabit apareyler arasında çene şeklini değiştirmek için de apareyler bulunmaktadır. Apareyler bünyelerinde bulunan bir zemberek (yay) veya piston-tüp aracılığı ile itici kuvvet uygulamak suretiyle etki gösterirler. Aynı zamanda ortodontik tedavi bittikten sonra da mevcut durumun korunması için pekiştirme apareyi kullanılır. Lingual retainer adı verilen sabit pekiştirme apareyi sıklıkla alt çeneye yapılır. Çene genişletme apareyi ve ağız içi sabit aparey uygulamaları her kişi için farklı şekilde uygulanacağı için hekiminizin ilk muayenede tedavi yöntemini ve planını belirlemesi gerekir. Çene genişletme aparatı kişinin ağız yapısı ile şekillenmektedir.
Ağız İçi Sabit Apareylerin Avantajları
Ağız içi sabit apareyler, diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi kişiye özel olarak tasarlanır. Özellikle genç yaşlarda uygulanan diş tedavisi yöntemi olan ağız içi sabit apareyler ve üst çene genişletme apareyi, ortodonti tedavi sürecine hızlı ve olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Ağız içi sabit apareyler:
- Hızlı şekilde sonuca ulaşmanızı sağlar.
- Her yaş grubuna rahatlıkla uygulanabilir.
- Kişilerde alerjik reaksiyona neden olmamaktadır.
- Darbelere ve sert yiyeceklere en dayanıklı olan aparey çeşitleridir.
- Tedavi sürecini en iyi şekilde gözlemleyebilme şansı doğmaktadır.
- Ekonomiktir ve en çok önerilen tel ve braket türlerini kapsar.
- Dış görünümüne önem veren ve genç yaşlarında diş teli tedavisini düşünen hastalarımız için ağız içi sabit apareyler diş telleri en doğru seçim olacaktır
Ağız İçi Sabit Apareylerin Dezavantajları
En hızlı diş teli tedavi yöntemlerini kapsayan ağız içi sabit apareyler, hastalara büyük bir sıkıntı yaratmasa da birkaç dezavantaja sahiptirler. Bunların en başında fark edilen ve dikkat çeken bir görünüme sahip olmaları yer alır. Gizli tellere göre daha belirgin bir durumda olan metal diş telleri ve sabit apareyler, görünümüne özen gösterenler için ideal tedavi şekli olmayabilir. Aynı zamanda tedavi sonuna kadar çıkarılamaması, 1 – 2 sene süresince ağızda kalması nedeniyle de kişinin iş ve sosyal yaşamını etkileyebilir. Çene genişletme aparatı ile ağız içi apareyler sert ve katı yiyecek tüketilmesini sınırlaması, asitli ve yapışkan yiyeceklerden uzak durmayı gerektirmesi nedeniyle de dezavantaj yaratabilir.
Ağız İçi Sabit Apareyler Tedavi Sık Sorulan Sorular
Ağız içi sabit apareyler pahalı mıdır?
Ağız içi sabit apareyler, kişiye özel olarak tasarlanıp geliştirildiği için ücretleri de değişiklik gösterebilir. Hekimimizin muayenesi sonrasında tel ve plak tasarımı ile apareylerin şekli belirlenirken ücretler hakkında da bilgi verilecektir. Tedavinin süresi, kişinin diş ve çene yapısı da ağız içi sabit apareyler tedavi ücretlerini etkileyecektir.
Ağız içi sabit apareyler ne kadar süre kullanılır?
Ağız içi sabit apareyler için kullanım süresi hekimimizin tedavi planına göre değişecektir. Kullanılan apareye göre de tedavi süresinde değişiklik olabilir. Kişinin çene ve diş yapısı tedavinin gidişatını belirleyen en büyük etmendir. Genellikle ağız içi apareyler 1 – 2,5 sene kullanılır ancak bu süre uzayabilmektedir.
Ağız içi sabit apareylerler ile nasıl yemek yenebilir?
Ağız içi apareyleri ilk kez kullandığınızda yeme ve içmede bazı kısıtlamalar ile karşılaşacaksınız. Ayrıca sert yiyecekleri direkt ısıramaz ve kıramazsınız. Yapışkan gıdaları da tüketemezsiniz. Ancak ağız içi sabit apareyleri kullanırken yediğiniz gıdaların tellerinize zarar vermemesine özen göstermelisiniz. Katı gıdaları keserek tüketmeli, gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
Ağız içi sabit apareyler acıtır mı?
Ağız içi sabit apareyler takıldığında diğer tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi ilk haftalarda ağrı veya hafif sızı hissedilebilir. Bu süre sonunda ağzınız ve dişleriniz tellere adapte olacağı için herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmazsınız. Ayrıca dişlerinizin yerleri değişmeye başladığında bazı besinleri tüketirken dişlerin hassaslaşması ortaya çıkabilir. Bu durum da geçicidir.
Ağız içi sabit apareyler nasıl temizlenir?
Ağız içi sabit apareyler temizlenirken hekimimizin önerilerine dikkat etmeniz gerekir. Düzenli diş temizliğine ve dişlerin arasında yiyecek artıkları kalmamasına özen göstermelisiniz. Kullanılan apareye göre temizlik şekli değişkenlik gösterebilir.
Kullanım Rahatlığı
Ağız içi sabit apareyler diş teli tedavisi ile iş ve sosyal yaşamınızı etkilemeyen, güvenle ve sağlıklı gülümseyeceğiniz diş tellerinizin konforunu yaşayacaksınız.
Estetik ve Zarif
Şeffaf plaklar ve teller ile estetik kaygılarınızın önüne geçecek, dilediğiniz zaman çıkarabileceğiniz, uyumlu görünüme sahip apareyler ile rahat edeceksiniz.