Ortodontik tedaviler her yaş grubunda yapılabilir.Yetişkin bir hastada ortodontistin dikkat edeceği nokta periodental dokular denilen diş çevresindeki dokuların sağlıklı olmasıdır. Gerçi bu kural çocuk ya da genç ortodontisi için de gereklidir.
Yetişkin hastalarda iskeletsel problem dediğimiz alt ya da üst çenenin birbiriyle uyumu bozuk olduğu durumlarda örneğin alt çene normalden daha ilerde olduğu durumlarda sadece ortodonti yeterli bir tedavi yöntemi değildir. Böyle durumlarda çene operasyonları da gerekir.

Yetişkin ortodontik tedaviler hakkında merak edilenler

Ortodontik tedavi sadece çocuklar için değil mi? Ben de tedavi görebilir miyim?

Evet, sağlıklı dişler her yaşta hareket ettirilebilirler.Bir çok ortodontik problem çocukluktaki gibi yetişkinlerde de düzeltilebilir. Ortodontik kuvvetler yetişkinlerde de çocuklarda da dişleri aynı şekilde hareket ettirirler fakat yetişkinlerde kemik daha olgun olduğu için  diş hareketleri daha uzun sürer. Çene gelişimi tamamlandığı için yetişkinlerde farklı tedavi planları yapmak gerekir.

Yetişkin ortodontik tedavisi çocuk ve genç ortodontik tedavisinde ne farklar gösterir?

Yetişkinler büyüme gelişimlerini tamamlamışlardır. Dişlerinin ve destek kemiğin bir kısmını kaybetmiş olabilirler. Ortodontik tedavi daha kapsamlı bir tedavi planının sadece bir parçası olabilir. Aile diş hekimi, ağız cerrahı, ortodontist, periodontist, endodontistin de bulunduğu bir ekip tarafından tedavi kombine bir şekilde yürütülüyor olabilir.

Aşağıdakiler yetişkin tedavisini çocuklarınkinden ayıran başlıca faktörlerdir:

Çene gelişiminin tamamlanmış olması: Çene boyutu uyumsuzlukları yetişkinlerde cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir. Örneğin alt çenenin çok kısa olduğu bir vakada alt çene üst çeneyi yakalamaya çalışırken çok ciddi kapanış problemleri meydana gelir. Sadece dişleri ortodontik olarak hareket ettirmek bu problemi çözmez. Alt çenenin üst çeneyi yakalaması için boyunun cerrahi olarak uzatılması gerekir.

Dişeti yada kemik kaybı(periodontal yıkım):
 Yetişkinlerde periodontal yıkım sıklıkla karşılaşılan problemlerden biridir. Periodontal hastalıklar diş etini ve kemiği etkileyen kronik bakteriyel enfeksiyonlardır. Bir çok insan dişeti hastalığına sahip olduğunun farkına varmaz çünkü ağrı şikayeti pek olmaz.
Periodontal hastalıklar sadece bir dişi etkileyebileceği gibi tüm dişleri de etkileyebilir. Plaktaki bakteri dişetinde iltihaba sebep olur.
Hastalığın en hafif şekli gingivitistir. Dişetleri şişer, kolayca kanar ve kırmızılaşır. Sebebi çoğu zaman yetersiz ağız hijyenidir. Profesyonel tedavi ve iyi ağız hijyeni ile tedavi edilir.
Tedavi edilmeyen gingivitis daha ciddi bir şekli olan periodontitise dönüşür. Plak dişetinin altında birikir. Plak tarafından üretilen toksinler dişetlerini irrite eder ve dişleri destekleyen kemik dokusu yıkılır. Sonuç olarak da dişlerin çekilmesi gerekebilir.
Düzgün sıralanmış dişler kolay temizlendikleri için dişeti rahatsızlığı geliştirmeye daha az yatkındırlar.

Ortodontik tedavi öncesi, ortodontik tedavi sırasında veya sonrasında hastanın bir diş hekimi ya da periodontist tarafından tedavisi gerekli olabilir. Kemik yıkımı diş hareketinin yönünü ve miktarını sınırlar. Periodontal rahatsızlığı olan hastalar ortodontik tedavileri sırasında da periodontist kontrolünde olmalıdır.

Aşınmış, hasar görmüş yada eksik dişler: 
Aşınmış, hasar görmüş yada eksik dişler ortodontik tedaviyi daha karışık hale sokarlar. Dişler ortodontik kuvvetlerle hareket ettirilerek iyi şekilde restore edilebilecekleri yerlere getirilebilirler. Hasar görmüş yada kırık dişler ortodontik tedavi sonrasında da iyi görünmezler ve diş hekimi tarafından restore edilmeleri gerekir. Çekim boşluklarına yandaki dişlerin eğilmesi sonucunda kapanış kötüleşir ve hastanın periodontal sorunlara yatkınlığı artar. Bu gibi faktörlerde ortodontik tedaviyi güçleştirir.

Çene eklemim, kaslarım ağrıyor. Ortodontik tedavinin faydası olur mu?

Çene eklemi sorunlarına yol açan etkenlerden en önemlisi diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığıdır. Genelde gece yapılan bir alışkanlıktır. Dişlerin aşınmasına sebep olur ve çene ekleminde travma etkisi yaratır. Kronik ya da akut ağrılar meydana gelebilir. Bir ortodontist problemin tanısını koyabilir. Ortodontistiniz ya da diş hekiminiz bir gece plağı ile ekleminizin ve kaslarınızın rahatlamasını sağlayabilir. Daha ileri boyutlardaki rahatsızlıklarda eklem cerrahisi gerekebilir.

Diş hekimim bazı eksik dişlerimin yenilerinin yapılması gerektiğini fakat öncesinde ortodontik tedavi görmem gerektiğini söyledi, neden?

Kaplamalar, köprüler ve implantlar gibi komplike restorasyonlar  kalan dişler düzgün sıralı ve kapanış doğru olduğunda daha başarılı bir şekilde gerçekleştirilirler.
Kalıcı dişler çekildiğinde yanındaki dişler çekim boşluğuna kayarlar ya da devrilirler. Eğilmiş dişlerin normal pozisyonlarına getirilmeleri gerekir. Böylece çiğneme kuvvetlerine karşı koyabilirler.

Hamileyim ve ortodontik tedavi görmek istiyorum, uygun mu?

Hamilelik tüm vücutta değişiklikler yapar. Dişetleri gibi yumuşak dokular enfeksiyona meyilli hale gelir. Hamilelikte röntgen çekilmesi de kesinlikle önerilmez. Doktorunuz ve ortodontistinizle mevcut durumu tartışın.

Ortodontistim dişlerimin genişliklerini azaltmak için mine düzeyinde aşındırmalar yapmak istiyor. Güvenilir midir?

Bu işlemin amacı yer kazanmak için dişlerin genişliklerinin mine düzeyinde çok az aşındırılmasıdır. Güvenli ve etkili bir yöntemdir. Bu yöntemle dişler çürüklere karşı savunmasız kalmaz.

Değişik tipte braketler var mı?

Görüntüleri farklı olan tipte braketler  mevcuttur. Seramik braketler daha estetik görünürler çok dikkat çekmezler  fakat  diş hareketleri metal olanlardaki kadar hızlı değildir.  Diğerleri de paslanmaz  çelikten üretilirler ve   yaygın olarak kullanılırlar

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavinin sağlanması, “çarpık” dişlerin tedavisi ve çene bozukluklarının düzeltilmesi Ortodonti tedavilerinde gelinen son nokta ile yetişkinlerde ortodonti tedavisi mükemmel sonuçları da beraberinde getirmektedir

Gerçekten de, olgun hastaların malalignasyon öyküsü ile mevcut olduğu durumlarda, eşit derecede faydalı ve tatmin edici sonuçlar elde edilebilir.

Dental office

Yetişkinlerde Ortodonti tedavisi aracılığıyla, dişlerin çene kemiği içindeki hareketi sağlanır. Böylelikle dişlerin kesme veya kaplama gibi alternatifler olmadan düzenlenmesi sağlanmaktadır. Gelişim süreciniz ve yaşınıza paralel olarak günden güne değişen ve olumsuzluklarla şekillenen diş eti çekilmeleri ve kemik üzerindeki kayıplardan dolayı süregelen bozulmaların da önüne geçebilirsiniz.

Yetişkinler için ortodonti tedavi, artık fazlasıyla tercih edilen seçenekler arasındadır. Yeter ki dişleriniz sağlıklı olsun. Her yaşta olumsuzluklar giderilebilir. Sizler de bu mutlu gülüşlerin hakkını verebilirsiniz.

Yetişkinlerde ortodonti tedavisinde dişlerinize hafif kuvvetler uygulanarak düzelmeler sağlanıyor. “Kilitli Braket” ya da “Kapalı Braketler” kullanılarak dokularda zarar en aza indiriliyor hatta olmuyor. Gülüşlerini daha da özgür kılmak isteyen, sosyal ya da iş çevresinde sıkılmadan konuşmak isteyen hastalar için hekimlerin uygun gördüğü noktada “Lingual Ortodonti Tedavisi” denilen görünmeyen braketler, invisialign telsiz ortodonti tedavisi uygulanabilir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here